Vitiligo

Ce sanse sunt ca alti membri ai familiei sa faca vitiligo?

Daca aveti vitiligo exista o sansa de 6% ca fratii sau surorile voastre sa dezvolte aceasta boala si o sansa de aproape 25%, in cazul in care aveti un geaman identic. Riscul pare sa fie mai mare in cazul in care vitiligo a debutat mai devreme. Cu toate acestea, cei mai multi oameni cu vitiligo nu au pe nimeni in familia lor cu aceasta afectiune.

Vitiligo are o cauza genetica? Nimeni din familia mea nu a avut. 

Este normal ca unele persoane sa dezvolte vitiligo chiar daca in familia lor nu au mai existat cazuri. Cauzele bolii numite vitiligo nu sunt foarte clar cunoscute inca, dar ipotezele ridicate conduc catre o combinatie intre factorul genetic si cel de mediu. Persoanele care au mostenit o anumita combinație de gene au mai multe sanse decat altele de a dezvolta vitiligo, dar cauza este nu numai factorul ereditar. Dezvoltarea vitiligo-ului poate fi declansata de factori precum:

• Schimbarile hormonale in organism, de exemplu, in timpul adolescentei;
• Deteriorarea pielii, de exemplu, de la o taietura sau arsura (fenomenul Koebner);
• Stres psiho-emotional extrem;
• Contactul cu anumite substante chimice. 

Daca eu am vitiligo ce sanse sunt sa faca si copiii mei? 

Predispozitia de a dezvolta vitiligo poate sa fie mostenita, dar acest lucru nu inseamna ca si copiii tai vor mosteni aceasta predispozitie sau ca vor dezvolta vitiligo. Teoria conform careia copiii mostenesc o serie de gene de la fiecare parinte nu mai este de actualitate. Aceste gene se pot combina in multe feluri diferite, si doar o anumita combinatie va oferi copiilor posibilitatea de a dezvolta vitiligo. Chiar si in aceasta situatie, nu este sigur ca ei vor dezvolta vitiligo pe parcursul vietii. 

Copilul meu are vitiligo. Ar trebui sa vorbesc cu el despre acest lucru sau nu? 

S-a dovedit ca de obicei, copiii reusesc sa faca fata cel mai bine, in gestionarea bolii, atunci cand parintii pot vorbi despre starea lor cat mai deschis si sincer cu putinta. Pretinzand ca nu au observat problema, il va  face pe copil sa intampine mari greutati in a vorbi cu parintii despre acest lucru.

Poate sa fie dificil pentru parinti sau pentru cei care ingrijesc un copil cu vitiligo sa vorbeasca cu el despre aceasta boala, din cauza propriilor sentimente si ingijorari legate de starea lui de sanatate. Dar, este foarte bine ca parintii sa aiba o discutie cu copilul inainte de a se instala propriile lui temeri legate de afectiunea cu care se confrunta. Ii veti da incredere si ii veti fi partener in aceasta delicata lupta cu tot ceea ce presupune o boala cum este vitiligo. (link Guide for Parents and Carers, Guide for 7-11 year-olds, Guide for 12-15 year-olds and a Guide you can give your child's school)

Alimentatia conteaza in vitiligo? 

O intrebare comuna a persoanelor cu vitiligo este daca dieta lor influenteaza intr-un fel sau altul starea lor de sanatate. Avand in vedere faptul ca este demonstrata implicarea balantei stresului oxidativ (raportul dintre pro-oxidanti si antioxidanti) in etiopatogenia acestei afectiuni cutanate, este foarte important ca persoanele cu vitiligo sa aiba in meniu lor zilnic multe fructe si legume cu rol antioxidant, alaturi de alimente bogate in amidon si proteine. Trebuie evitate alimentele grase si cele procesate, care au mai putine substante nutritive. O dieta sanatoasa include neaparat multa apa. Apa este foarte buna pentru organism in general si pentru piele in mod special. Sa nu lispseasca alimentele bogate in:

•    Vitamina B12 and Folic Acid
•    Vitamina C
•    Vitamina D
•    Beta carotenul
•    Minerale (cupru, fier, zinc)  

Nu se cunosc, din pacate, alimentele care ar fi benefice in mod deosebit pentru vitiligo si nici alimentele care ar face rau.  Nu este adevarat  (asa cum a fost sugerat in unele culturi), ca evitarea  alimentelor albe poate duce la o imbunatatire a vitiligo. Alimentele albe includ produse lactate, care sunt o sursa buna de calciu, deosebit de importanta pentru copiii mici in dezvoltarea oaselor si dintilor. Corpul este complex si necesita o gama larga, echilibrata de substante nutritive care sa-l mentina intr-o stare buna de sanatate. Aceste substante nutritive au nevoie unele de altele pentru a functiona in mod eficient. Acesta este motivul pentru care alegerea unui singur tip de alimente, vitamine sau minerale nu este de obicei de ajutor.