Tratament

Scopul tratamentului este sa reduca inflamatia si sa controleze descuamarea cutanata. Cremele hidratante ajuta la reducerea scuamelor si reduc senzatia de mancarime. Deasemenea, se recomanda reducerea stresului, controlul greutatii corporale si intreruperea fumatului si a consumului de alcool.

Medicul dermatolog trebuie sa evalueze tipul si severitatea bolii fiecarui individ in parte si sa indice un tratament potrivit acestuia.

•    Tratament topic
Corticosteroizi topici - frecvent folositi in psoriazisul in placi forma usoara. De obicei insa la intreruperea tratamentului leziunile pot recidiva. Un alt dezavantaj il reprezinta efectele adverse (de ex atrofia cutanata), motiv pentru care este indicat in cure scurte
Derivatii de vitamina D - asociati sau nu cu corticosteroizi, reprezinta o buna optiune pentru psoriazisul in placi forma usoara si cel al scalpului
Imunomodulatori topici  - in unele tipuri de psoriazis limitat
Cremele cu uree, acid salicilic - ajuta la reducerea scuamelor

•    Tratament sistemic
Retinoizi (Acitretin - Neotigason) - derivat de vitamina A este indicat in psoriazisul moderat-sever extins si in psoriazisul palmo-plantar. Efectele adverse includ: uscaciune cutanata, a buzelor si a ochilor, cresterea lipidelor in sange. Datorita riscului extrem de mare de malformatii nu este indicat femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate.
Metotrexat - este un citostatic oral, foarte eficient in psoriazis. Este de prima intentie in artrita psoriazica. Datorita efectelor adverse (hepatice mai ales) este indicat in formele care nu au raspuns la alte tratamente. Monitorizarea biologica regulata este obligatorie sub acest tratament. Este contraindicat consumul de alcool in timpul tratamentului.
Ciclosporina -  este un agent imunosupresor aprobat pentru terapia formelor severe de sporiazis. Determina ameliorarea rapida a simptomelor la pacientii responsivi, fiind insa contraindicat in cazul pacientilor cu alte afectiuni imune.
Agenti biologici - Adalimumab (Humira), Etanercept (Enbrel),  Infliximab (Remicade) - agenti noi si foarte eficienti in psoriazis precum si artrita psoriazica. Marea majoritate a pacientilor gasesc aceste terapii foarte convenabile ca si utilizare si eficacitate. Datorita pretului indicat acest tratament este indicat in formele severe si la pacienti la care alte doua metode de tratament au esuat.

Agentii biologici au revolutionat tratamentul in psoriazis.

•    Fototerapia- incetineste ritmul de crestere al celulelor cutanate in psoriazis. Atat fototerapia cu UVB cat si cea cu UVA  este eficienta in psoriazis. Desi sunt binecunoscute efectele adverse ale ultravioletelor, sub supraveghere medicala aceste tratamente pot fi efectuate in siguranta. Este indicata pentru psoriazisul in placi, cel gutat si cel palmo-plantar.

•    Tratamentul cu LASER  Excimer 308 nm foloseste lumina laser din spectrul radiatiei ultraviolete, avand ca avantaj precizia laser-ului, controlul strict al dozajului si raspunsul bun cutanat. In practica, in timpul tratamentului cu ultraviolete, sunt expuse atat placile de psoriazis cat si pielea sanatoasa, ceea ce creste riscul efectelor adverse in timp. Folosind tehnologia Excimer, expunerea este limitata la placile de psoriazis fiind foarte usor de controlat zona pe care se aplica. Fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase sedinte pentru a obtine un rezultat. In schimb, folosind tehnologia excimer numarul de sedinte scade (la o medie de 10) si timpul unei sedinte fiind de asemenea mai mic (nu se creste timpul de expunere ca in cazul fototerapiei, ci intensitatea laserului). Acest tratament are avantajul unor remisiuni de lunga durata dupa intreruperea tratamentului. Este indicat pentru psoriazisul in placi.