Tratament

Principalul scop in tratamentul acestei boli este imbunatatirea aspectului. Tratamentul se intinde pe o perioada lunga: de obicei 6 - 18 luni. Alegerea tratamentului depinde de numarul, localizarea, marimea si extinderea placilor. Fiecare pacient poate sa raspunda diferit la tratament si un anume tratament poate sa nu fie eficient pentru toti pacientii.

Modalitatile curente de tratament includ: tratament medicamentos, chirurgical si terapii adjuvante.

  • Tratament medicamentos

Terapia topica corticosteroida- poate ajuta la repigmentarea placilor daca este folosita in stadiile initiale ale bolii. Tratamentul trebuie folosit cel putin 3 luni pentru a obtine rezultate vizibile. Aceasta terapie trebuie efectuata sub supravegherea unui medic nefiind lipsita de efecte adverse.

PUVA( fototerapia UVA cu oxsoralen)-  probabil unul dintre cele mai eficiente tratamente disponibile pentru vitiligo. Scopul acestei terapii este repigmentarea placilor albe. Tratamentul este consumator de timp si necesita supraveghere medicala. Psoralenul este o substanta fotosensibilizanta care sub lumina ultravioleta poate determina pigmentare cutanata. Tratamentul consta in administrarea oxsoralenului sistemic sau topic, urmat de expunerea controlata ( ca timp si dozaj) la UVA. Fotochimioterapia cu psoralen topic se foloseste de regula pentru placile depigmentate limitate si pentru copii peste 2 ani cu placi limitate. Tratamentul se realizeaza in cabinetul medical de 2-3 ori/saptamana. Fotochimioterapia cu oxsoralen sistemic este indicata in cazurile de vitiligo extensiv (peste 20% din suprafata corporala) sau neresponsive la fotochimioterapia topica. Presupune administrarea de UVA la 2 ore dupa administrarea unei doze de psoralen per os. Efectele adverse presupun: arsuri, prurit, greata si voma, crestere anormala a parului si hiperpigmentare.

Tratament depigmentant- presupune depigmentarea pielii normale din jurul placilor in cazul formelor extensive si rapid evolutive. Pentru pacientii care au vitiligo extins pe mai mult de 50% din suprafata corporala aceasta poate fi cea mai buna optiune de tratament.

Tratamentul cu Excimer 308 nm – probabil cea mai moderna si eficienta terapie in vitiligo, terapia cu Excimer foloseste lumina LASER in spectrul radiatiei ultraviolete, avand ca avantaj precizia sursei de lumina, controlul strict al dozajului si raspunsul bun cutanat. In practica, in timpul tratamentului clasic cu ultraviolete, sunt expuse atat zonele depigmentate cat si pielea sanatoasa, ceea ce in timp creste contrastul dintre cele doua, crescand deasemenea si riscul de cancer cutanat. Folosind insa tehnologia Excimer, expunerea este limitata la zonele depigmentate fiind foarte usor de controlat zona pe care se aplica. Fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase sedinte pentru a obtine un rezultat. In schimb, folosind tehnologia excimer numarul de sedinte scade (la o medie de 10) si timpul unei sedinte fiind de asemenea mai mic (se creste intensitatea laserului, nu timpul de expunere ca si in cazul fototerapiei).

  • Tratamentul chirurgical- trebuie considerat doar dupa ce terapia medicamentoasa potrivita a fost incercata. Acest tratament este indicat pacientilor care au vitiligo stabil de cel putin 3 ani.

Grefa de piele autologa -  chirurgul preleva piele dintr-o zona a corpului cu tegument normal (donor) si o plaseaza in zona depigmentata. Aceasta tehnica poate fi folosita pentru placile mici de vitiligo. Complicatii posibile: infectii, cicatrici, esecul repigmentarii.

Grefa de piele folosind tehnica formarii bulelor- medicul creaza bule pe pielea normal pigmentata folosind caldura sau inghetarea. Tavanul bulei este recoltat si transplantat in zona fara pigment. Avantajul metodei- risc mai mic de cicatrici decat metoda anterioara.

Micropigmentarea (tatuajul) - procedura implica implantarea de pigment in piele folosind instrumente speciale. Este indicat in special pentru zona buzelor. Dezavantajul procedurii consta in dificultatea gasirii culorii potrivite care sa se potriveasca cu pielea din jur.

Transplantul autolog de melanocite - din zonele pigmentate ale pielii se recolteaza piele, ulterior in laborator se obtin si se cultiva melanocite. Acestea sunt transplantate zonelor depigmentate. Aceasta procedura este inca experimentala.

  • Terapii aditionale

Fotoprotectoare - sunt absolut necesare persoanelor cu vitiligo (in special celor cu fototip deschis la culoare). Bronzul accentueaza contrastul dintre zonele depigmentate si celelalte. Deasemenea, previne arsurile solare si afectarea cutanata pe termen lung.

Cosmeticele - se pot folosi pentru a camufla placile depigmentate (fie autobronzare sau acoperire).