Simptome si forme clinice

Psoriazisul de obicei, arata sub forma unor zone rosii sau roz ingrosate, ridicate, exfoliate asemanator pielii uscate. Aceasta afecteaza, clasic, zonele de pe coate, genunchi, scalp, insa in esenta, orice zona a corpului poate fi implicata

Psoriazisul are foarte multe forme clinice, diferite prin severitate, durata, localizare, forma placilor si a scuamelor.

1.    Psoriazisul in placi - cea mai frecventa forma. Apar placi eritematoase (rosiatice) de diferite dimensiuni acoperite de scuame albe groase care se detaseaza greu. Scalpul, coatele, genunchii, palmele si plantele sunt cel mai frecvent afectate. De obicei leziunile sunt simetrice. Unghiile prezinta depresiuni punctiforme (“in degetar”).
2.    Psoriazis inversat - apare in pliuri; cele mai frecvente localizari sunt: axial, pliul submamar, inghinal, interfesier.
3.    Psoriazisul “de scutec”- tipic apare la copii intre 2-8 luni leziuni rosii lucioase, bine delimitate in zona scutecului. Psoriazisul poate sa reapara mai tarziu la varsta de adult.
4.    Psoriazis gutat - de obicei afecteaza copiii si adultii tineri; este mai frecvent postinfectios iar leziunile sunt reprezentate de pete mici, rosii, scuamoase, care frecvent dispar de la sine in cateva luni.
5.    Artrita psoriazica - apare la 20-30% din pacientii cu psoriazis; afecteaza de obicei articulatiile mici ale mainilor si picioarelor putand duce la modificari permanente si mutilante ale acestora.
6.    Psoriazis pustulos generalizat - forma grava de psoriazis in care apar pustule pe suprafata placilor insotite de simptome generale: stare generala alterata, febra, frison. Este o forma severa care se poate complica cu pneumonie, hepatita, insuficienta cardiaca.
7.    Psoriazis eritrodermizat - intreaga suprafata corporala este rosie cu descuamare furfuracee.