Sfaturi utile

 

Protectia solara. Persoanele cu vitiligo trebuie sa aiba o grija deosebita si sa se protejeze de razele solare pentru ca sunt mai sensibile decat cele care nu au aceasta afectiune. Zonele cu piele alba sunt lipsite de protectie naturala importiva soarelui, spre deosebire de pielea sanatoasa care este protejata prin prezenta pigmentilor de melanina. Prin urmare, pielea cu vitiligo neprotejata corespunzator este expusa unui risc si mai mare de arsura solara. Acest lucru provoaca nu numai durere in zonele afectate ci poate stimula agravarea bolii la unele persoane,  pe langa cresterea riscului aparitiei cancerului de piele. Avem nevoie de razele soarelui pentru a ne pastra sanatatea, soarele este sursa noastra naturala de Vitamina D. In doar 10 minute de expunere la soare in mod regulat, vitamina D este sintetizata pentru sanatatea intregului organism. Cu toate astea, expunerea neprotejata la soare poate fi periculoasa. Evitati orele amiezii pe timp de vara!

Produse pentru protectia solara. Acestea trebuie sa protejeze pielea atat impotriva razelor UVA cat si impotriva razelor UVB. Radiatiile (razele) UV reprezinta 5% din spectrul solar, dar sunt foarte puternice. Acestea sunt de 3 feluri: UVA, UVB si UVC. Razele UVC sunt oprite de stratul de ozon, insa razele UVA si UVB ajung la nivelul pamantului.

•    UVA reprezinta 95% din razele UV de la suprafata pamantului. Patrund mai adanc in piele pana la celulele dermului si pot cauza degradarea pielii. Sunt prezente si pe timp noros, de la rasaritul pana la apusul soarelui, iarna si vara. Impotriva razelor UVA exista PPD (Persistent Pigment Darkening), index de eficacitate a protectiei  oferite de un produs de protectie solara. Maximul este de 42, conform Normelor Europene. In cazul pielii cu vitiligo acest index trebuie sa fie maxim.
•    UVB ating epidermul, partea de la suprafata pielii. Acestea stimuleaza bronzul insa in cazul unei expuneri indelungate, pot provoca arsuri solare, ele fiind principala cauza a arsurilor solare. Index de eficacitate a protectiei solare impotriva UVB este SPF (Skin Protection Factor). Index 50+ este maximul de protectie, conform Normelor Europene in vigoare. Pielea cu vitiligo are nevoie cel putin de factorul cu protectie 25-30. 
Produsele cu protectie solara trebuie sa fie rezistente la apa pentru cazul in care alegeti sa faceti baie. Tineti cont de faptul ca soarele poate patrunde in apa pana la 10 metri.

Imbracamintea. O alta modalitate de a protectie impotriva razelor solare, in cazul persoanelor cu vitiligo este purtatea unei imbracaminti usoare, de bumbac, care sa acopere corpul, o palarie de soare si ochelari de soare.