Reducerea stresului

Stresul joaca un rol important in agravarea unor afectiuni cum ar fi vitiligo sau psoriazis. 
Specialistii spun ca inflamatia este modul organismului de a face fata stresului. Sistemul imunitar raspunde la infectie sau la un alt prejudiciu prin trimiterea de substante chimice care cauzeaza inflamatia si ajuta la vindecarea ranii. La persoanele cu psoriazis, sistemul imunitar trimite prea multe dintre aceste substanțe chimice. Se presupune ca la fel reactioneaza sistemul imunitar la stresul mental.
De aceea gestionarea stresului este o abilitate importanta pe care persoanele care sufera de psoriazis, in mod deosebit, trebuie sa o aiba. 

Ce poti face pentru a reduce stresul?

•    Informeaza-te: cauta cat mai multe informatii avizate despre aceste boli si intreaba medicii care te monitorizeaza despre tratamentele si serviciile existente. O buna si corecta informare te vor ajuta sa iei deciziile potrivite si sa controlezi mai bine situatia cu care te confrunti.
•    Impartaseste experienta ta cu ceilalti: atunci cand stii ca nu esti singura persoana care ai una dintre aceste probleme de sanatate poate sa fie incurajator in gestionarea bolii. Cauta asociatii/grupuri care ajuta oamenii sa se intalneaca si sa-si impartaseasca experienta legata de vitiligo sau psoriazis.
•    Redu stresul: analizeaza care ar fi modificarile imediate care le poti lua si care te-ar ajuta sa-ti faci viata mai putin stresanta. Cere ajutor din partea familiei si prietenilor.
•    Vorbeste despre sentimentele tale: poti sa faci acest lucru cu familia ta sau cu prietenii; daca crezi ca acest lucru este dificil incearca sa vorbesti cu o persoana neutra, cum ar fi de exemplu un terapeut.
•    Meditatia: Se stie ca meditatia este o modalitate prin care mintea se elibereaza, gandurile negative si anxietatea se atenueaza. Poti incerca si tu: pentru 15 minute aseaza-te confortabil pe podea cu ochii inchisi si concentreaza-te pe respiratie. Repeta acest lucru in fiecare zi sau de cate ori simti nevoia.
•    Exercitiile fizice. Exercitiile fizice ajuta la producerea de endorfine, care sunt responsabile de starea de bine. Deasemenea, miscarea regulata contribuie la un somn linistit si scade anxietatea. Gaseste exercitiile fizice potrivite pentru stilul tau. Le poti face acasa sau intr-o sala de sport. Yoga sau Tai Chi pot fi deasemenea, solutii bune pentru reducerea stresului.