Psoriazis

Psoriazisul este cauza unei igiene necorespunzatoare?

Nu. Psoriazisul este o urmare a faptului ca sistemul imunitar are o activitate exagerata cauzata de prezenta unei inflamatii, producand prea multe celule noi la nivelul pielii, intr-un ritm mult prea alert. La persoanele sanatoase pielea se reinnoieste in aproximativ 30 de zile, la cei cu psoriazis acest interval este de 3-4 zile. Cu alte cuvinte, psoriazul nu este o boala cauzata de o igiena precara iar prezenta psoriazisului la anumite persoane nu inseamna ca acea persoana este neglijenta in ceea ce priveste igiena.

Psoriazisul afecteaza incheieturile?

Da, psoriazisul este asociat cu alte probleme de sanatate, in aproximativ 10-35% dintre pacienti. Boala reumatologica asociata cu psoriazis, este mentionata ca artrita psoriazica. Pacientii pot avea inflamatii ale articulatiilor (artrita). Articulatiile de la maini, genunchi, glezne tind sa fie cel mai frecvent afectate. Artrita psoriazica este o forma inflamatorie, distructiva de artrita si este tratata cu medicamente pentru a opri progresia bolii.
Varsta medie de debut a artritei psoriazice este de la 30-40 de ani. In majoritatea cazurilor, simptomele cutanate apar inainte de debutul artritei.

Psoriazisul poate sa afecteze doar unghiile?

Da, psoriazisul poate afecta doar unghiile. Unghiile pot avea gropi mici de dimensiuni punctiforme sau de separare, mari, galbui, numite “in degetar”. Psoriazisul unghiilor este, de obicei, foarte dificil de tratat. Optiunile de tratament sunt oarecum limitate si includ steroizi topici, puternici, aplicati la baza cuticulelor unghiilor.

Psoriazisul poate afecta toate partile corpului?

Cel mai frecvent, psoriazisul apare pe scalp, genunchi, coate si pe spate. Dar psoriazisul se poate dezvolta oriunde, inclusiv pe unghii, palme, organe genitale, fata (foarte rar) si talpi. De obicei, leziunile apar in mod simetric, adica in acelasi loc, de o parte si de cealalta a corpului.

La ce varsta poate sa apara psoriazisul?

In general, psoriazisul apare intre 15-30 ani, dar este adevarat ca se poate dezvolta la orice varsta. Aproximativ 10-15% dintre cei cu psoriazis, l-au dezvoltat inainte de varsta de 10 ani. Chiar si unii bebelusi fac psoriazis, desi sunt considerate cazuri rare.

Psoriazisul este prezent mai mult la femei sau la barbati?

Psoriazisul apare aproape in mod egal la femei si barbati, indiferent de grupurile socio-economice de care apartin. Psoriazisul este deasemenea prezent la toate rasele, dar variaza de la o rasa la alta.

Ce complicatii de sanatate sunt asociate cu psoriazisul?

Pielea, cel mai mare organ al corpului, joaca un rol foarte important. Controleaza temperatura corpului si este o bariera contra infectiilor. Suprafete mari afectate de psoriazis pot duce la infectii si la o circulatie deficitara.

Psoriazisul este incurabil?

Psoriazisul ca boala este, in prezent, incurabil. Cu toate acestea, el poate intra in remisie si persoana nu prezinta semne clinice. Se fac progrese remarcabile in cercetare pentru gasirea unui tratament mai bun si a unui remediu posibil in viitor.

Psoriazisul este contagios?

Studiile de cercetare au demonstrat ca acesta boala NU este contagioasa. Prin urmare nu se poate lua de la cineva, si nu se poate transmite cuiva prin contactul de piele-la-piele. Puteti avea zilnic contact direct cu cineva cu psoriazis fara a va imbolnavi. Psoriazisul nu se transmite nici pe cale sexuala.

Psoriazisul este ereditar?

Exista o transmitere genetica, putand astfel fi mostenit de catre copii de la parinti. Pana in prezent nu se stie inca cu certitudine ce factori genetici sunt raspunzatori de acest lucru. Inca nu se poate preciza daca ereditatea celulara (transmiterea informatiilor genetice existente in structurile ADN) ori ereditatea citoplasmatica (transmiterea informatiilor genetice existente in formatiunile extranucleare) sau ereditatea cromozomiala (transmiterea informatiei genetice cantonata in cromozomi) transmite acele informatii care pot duce la declansarea psoriazisului. Persoanele care sunt bolnave de psoriazis pot transmite acea predispozitie ereditara urmasilor.

Medicii care trateaza psoriazisul?

Dermatologii specializati in diagnosticarea si tratamentul psoriazisului si reumatologii specializati in tratamentul tulburarilor comune si a artritei psoriazice sunt cei mai abilitati sa se pronunte cu privire la diagnostic si tratament. Pe langa ei te pot ajuta medicii de familie, medicii de medicina interna. Daca alegi sa faci anumite tratamente cum ar fi tratamente cu laser Excimer sau fototerapia te poti adresa specialistilor care au experienta necesara in efectuarea unor astfel de tratamente (link tratamente psoriazis).

Care tratament este cel mai potrivit?

Nu exista un singur tratament pentru psoriazis care sa functioneze in cazul tuturor. Combinarea unui tratament medicamentos, ca actiune interna, si a unuia care actioneaza extern (laserul excimer si fototerapia) ajuta foarte mult. 
Cum pot controla mancarimea?
Mancarimea (pruritul) care este asociata cu psoriazisul apare in momentul in care anumite chimicale stimuleaza nervii fibrelor de la suprafata pielii. Mesaje de mancarime calatoresc pana la creier, provocandu-ne nevoia urgenta de scarpinare.
Una din cele mai bune metode de a evita scarpinarea este sa mentinem pielea hidratata. Pielea uscata poate induce si agrava mancarimea. Multe persoane recurg la metode simple si eficiente precum presarea unui prosop umed pe suprafata de mancarime. Altii pun gheata sau fac dusuri reci. Alte tratamente pentru mancarime includ steroizi, anestezice locale, aspirina si antidepresive.

Intepaturile de insecte pot afecta psoriazisul? 

Da, intepaturile de insecte pot influenta negativ boala. Reactiile pot aparea si dupa o perioada de doua saptamani de la intepatura. Acestea determina pacientul sa se scarpine, suplimentand agresiunea. Cea mai periculoasa complicatie care poate sa apara in urma intepaturilor este fenomenul Koebner. Ce inseamna acest lucru? Este o reactie izomorfa ce apare in psoriazis dar si in alte afectiuni dermatologice, cum ar fi vitiligo, (link in int site-ului pt vitiligo) lichen plan si in care apar leziuni identice cu cele care caracterizeaza boala de baza pe traiectul traumatismului. Pacientii vor dezvolta leziuni de tip psoriazic in zona in care au fost intepati, unde s-au scarpinat, chiar daca anterior aceasta era aparent sanatoasa. 

Pot sa consum alcool daca am psoriazis?

Consumul de alcool poate afecta negativ evolutia bolii in unele cazuri. Deasemenea, persoanele cu psoriazis urmeaza, de regula, un tratament medicamentos pentru care consumul de alcool este intezis sau este limitat. In caz contrar efectul medicatiei este perturbat sau pot aparea reactii adverse. Intotdeauna trebuie consultat medicul sau farmacistul si trebuie citit cu atentie prospectul medicamentelor luate inainte de a consuma alcool. 

Aerul conditionat influenteaza psoriazisul?

Specialistii avertizeaza ca aceasta posibilitate exista, iar efectele aerului conditionat asupra bolii sunt negative. Aerul conditionat, la fel ca si ventilatoarele, pot sa stimuleze deshidratarea tegumentelor, in plus, contactul cu aerul uscat si rece nu poate influenta benefic o afectiune ce are nevoie de un confort sporit, caracterizat prin umiditate moderata si  temperatura ceva mai crescuta decat asigura aparatele de aer conditionat. 

Persoanele cu psoriazis pot sa lucreze in industria alimentara?

Nicio persoana care are o infectie sau rana deschisa sau care sufera de o boala cu transmitere prin intermediul mancarii nu are voie sa lucreze in acest domeniu. Psoriazisul nu este o infectie si nici nu este o boala contagioasa. Dar exista reticente in ceea ce priveste angajarea persoanelor care au psoriazis intr-un domeniu care implica procesarea sau servirea mancarii.