Ce este?

Psoriazisul este o boala care afecteaza 1-2% din populatia generala. Este o boala cronica si recurenta caracterizata prin prezenta de placi eritematoase (rosii) acoperite de scuame groase, localizate cel mai frecvent la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor si zonei inferioare a spatelui. Psoriazisul sever poate acoperi zone extinse ale corpului. Aceasta boala nu este contagioasa; are in schimb un determinism genetic fiind mai frecventa la membrii aceleiasi familii. Poate sa afecteze orice parte a corpului si se poate asocia cu diabet zaharat, boli cardiace sau depresie.

Cauza exacta a bolii este necunoscuta. Cercetarile recente pun accentul pe modificarea functiei limfocitelor T, fapt ce declanseaza inflamatie si un raspuns imun la nivelul pielii. Ritmul de regenerare al pielii este foarte crescut, astfel incat celulele nu se pot exfolia pe masura producerii, ceea ce determina aparitia scuamelor groase. La indivizii sanatosi pielea se reinnoieste in aproximativ 30 de zile, la cei cu psoriazis acest interval este de 3-4 zile. 
Printre factorii declansatori amintim: infectiile (ex. faringita streptococica), consumul de alcool, medicamente (beta blocante, litiu), stresul.

Diagnosticul in psoriazis este  in principal un diagnostic clinic. In cazurile incerte biopsia cutanata poate fi de folos.